Proporcje zad. 3

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Proporcje zad. 3

Post autor: libellle »

Trzej chłopcy zbierali jabłka w sadzie przez 32 dni. Ile czasu zajęłoby to 8 chłopcom?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

trzej chłopcy w 32 dni zebrali \(a\) jabłek
jeden chłopiec w 32 dni \(\frac{a}{3}\) jabłek
ośmiu chłopców w x dni ma zebrać tyle samo jabłek
No to
\(a=32 \cdot 3=x \cdot 8\)
\(x=12\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Napisz czy córka zrozumiała (sama jestem ciekawa - nie mam doświadczenia w uczeniu podstaw)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

heeej ale teraz dopiero zobaczyłam , że to gimnazjum - nie podstawówka. No to po prostu należy się powołać na wielkości odwrotnie proporcjonalne i od razu masz równanie, które z takim trudem skleciłam !!
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Ona tak, ja nie ;)
Ale ja niezbyt rozgarnięta matematycznie jestem ;) Dzięki!
ODPOWIEDZ