Proporcje zad. 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Proporcje zad. 2
x uczniów przypada na 2 nauczycieli. Przy 3 nauczycielach przypada o 5 uczniów mniej na każdego z nich. Ilu jest uczniów? (Bez układu równań - z góry dziękuję.)
-
- Guru
- Posty: 17551
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Proporcje zad. 2
\(\frac{x}{2}\) ucznia na nauczyciela przy 2 nauczycielach.libellle pisze:x uczniów przypada na 2 nauczycieli.
\(\frac{x}{2}-5\) ucznia na nauczyciela przy 3 nauczycielach.libellle pisze: Przy 3 nauczycielach przypada o 5 uczniów mniej na każdego z nich.
Skoro to wielkości odwrotnie proporcjonalne to iloczyn jest stały.libellle pisze: Ilu jest uczniów? (Bez układu równań - z góry dziękuję.)
czyli...
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Na jednego nauczyciela przypada \(\frac{1}{2}x\) uczniów.
Na trzech nauczycieli przypada 3 razy liczba o 5 mniejsza od \(\frac{1}{2}x\;\;\;\;czyli\;\;\;3(\frac{1}{2}x-5)\)
Liczba nauczycieli razy liczba uczniów jest stała.
\(3 \cdot ( \frac{1}{2}x-5)=2 \cdot \frac{1}{2}x\)
\(\frac{3}{2}x-15=x\\ \frac{1}{2}x=15\\x=30\)
Sprawdzasz:
Na 30 uczniów jest 2 nauczycieli,czyli po 15 na jednego nauczyciela.
Jeśli jest 3 nauczycieli i 30 uczniów,to na jednego nauczyciela przypada 10 uczniów,czyli o 5 mniej.
Możesz też podejść do zadania inaczej...
Liczba nauczycieli razy liczba uczniów dla jednego nauczyciela=liczba uczniów
\(2u=3(u-5)\)
u i (u-5) ----to liczba uczniów przypadających na jednego nauczyciela
\(2u=3u-15\\u=15\)
Na jednego z dwóch nauczycieli przypada "u" uczniów,to na dwóch 2u=30.
Na jednego z trzech nauczycieli przypada (u-5)=15-5=10 uczniów,to na trzech nauczycieli 3*10=30.
Na trzech nauczycieli przypada 3 razy liczba o 5 mniejsza od \(\frac{1}{2}x\;\;\;\;czyli\;\;\;3(\frac{1}{2}x-5)\)
Liczba nauczycieli razy liczba uczniów jest stała.
\(3 \cdot ( \frac{1}{2}x-5)=2 \cdot \frac{1}{2}x\)
\(\frac{3}{2}x-15=x\\ \frac{1}{2}x=15\\x=30\)
Sprawdzasz:
Na 30 uczniów jest 2 nauczycieli,czyli po 15 na jednego nauczyciela.
Jeśli jest 3 nauczycieli i 30 uczniów,to na jednego nauczyciela przypada 10 uczniów,czyli o 5 mniej.
Możesz też podejść do zadania inaczej...
Liczba nauczycieli razy liczba uczniów dla jednego nauczyciela=liczba uczniów
\(2u=3(u-5)\)
u i (u-5) ----to liczba uczniów przypadających na jednego nauczyciela
\(2u=3u-15\\u=15\)
Na jednego z dwóch nauczycieli przypada "u" uczniów,to na dwóch 2u=30.
Na jednego z trzech nauczycieli przypada (u-5)=15-5=10 uczniów,to na trzech nauczycieli 3*10=30.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.