okręgi styczne wewnętrznie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

okręgi styczne wewnętrznie

Post autor: takamatematyka »

Dane są dwa okręgi o(P,R) i o(Q,r) styczne wewnętrznie przy czym R>r. Wyznaczyć promień okręgu stycznego do tych okręgów oraz prostej PQ
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1443.jpg
ScreenHunter_1443.jpg (9.96 KiB) Przejrzano 2457 razy
ułożyłam taki układ równań:
\(\begin{cases}2a+x=r\\(r+y)^2+a^2=(a+r)^2\\z^2(x+a)^2-a^2\\R=z+y+2r \end{cases}\)
rozwiąż sobie , będziesz miał \(a\) (o nie właśnie pytają)
ODPOWIEDZ