Podstawa walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Podstawa walca

Post autor: karolcia_16 »

Pole powierzchni calkowitej walca jest rowne 40 \pi cm. a jego wysokosc ma 10cm.Oblicz pole kola bedace podstawa tego walca.
liliputek1304
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 04 mar 2010, 21:06
Podziękowania: 2 razy

Post autor: liliputek1304 »

40pi=2*pi*r(r+h)
40=2r^2+20r
r^2+10r-20=0
delta=180
r=-10+6pierwiastek z 5
p=pi*r^2=280-120pierwiastek z 5

r^2- r do kwadratu

pewna nie jestem ale chyba tak
ODPOWIEDZ