Cześć, mam problem z takim zadaniem:
1.Wykaż, że żadna liczba naturalna postaci 6n+23 nie jest kwadratem liczby naturalnej.
Zadanie dowodowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, 21:28
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Twierdzenie:
Każda liczba będąca kwadratem liczby naturalnej z dzielenia przez 3 daje resztę 0 lub 1.
Dowód twierdzenia:
Dowolną liczbę naturalną można zapisać jako \(3k\), \(3k+1\) lub \(3k+2\) (w zależności od tego jaką daje resztę z dzielenia przez 3). Każdą z tych opcji podnosze do kwadratu:
\((3k)^2 = 9k^2 = 3 \cdot 3k^2 + 0\)
\((3k+1)^2 = 9k^2 + 6k + 1 = 3 \cdot k(3k+2) + 1\)
\((3k+2)^2 = 9k^2 + 12k + 4 = 3 \cdot (3k^2 + 4k + 1) + 1\)
Zapisałem wynik w takiej postaci, aby było widać, że otrzymaliśmy liczbę postaci \(3 \cdot x+0\) lub \(3 \cdot x+1\), zatem z dzielenia przez 3 daje resztę 0 lub 1.
Wracając do zadania:
\(6n+23 = 6n + 21 +2 = 3 \cdot (2n + 7) + 2\)
Zatem dowolna liczba naturalna postaci \(6n+23\) daje z dzielenia przez 3 resztę 2. Dlatego wiadomo, że nie może ona być kwadratem liczby naturalnej.
Każda liczba będąca kwadratem liczby naturalnej z dzielenia przez 3 daje resztę 0 lub 1.
Dowód twierdzenia:
Dowolną liczbę naturalną można zapisać jako \(3k\), \(3k+1\) lub \(3k+2\) (w zależności od tego jaką daje resztę z dzielenia przez 3). Każdą z tych opcji podnosze do kwadratu:
\((3k)^2 = 9k^2 = 3 \cdot 3k^2 + 0\)
\((3k+1)^2 = 9k^2 + 6k + 1 = 3 \cdot k(3k+2) + 1\)
\((3k+2)^2 = 9k^2 + 12k + 4 = 3 \cdot (3k^2 + 4k + 1) + 1\)
Zapisałem wynik w takiej postaci, aby było widać, że otrzymaliśmy liczbę postaci \(3 \cdot x+0\) lub \(3 \cdot x+1\), zatem z dzielenia przez 3 daje resztę 0 lub 1.
Wracając do zadania:
\(6n+23 = 6n + 21 +2 = 3 \cdot (2n + 7) + 2\)
Zatem dowolna liczba naturalna postaci \(6n+23\) daje z dzielenia przez 3 resztę 2. Dlatego wiadomo, że nie może ona być kwadratem liczby naturalnej.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania