dziedzina

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

dziedzina

Post autor: gremlin4 »

Podać obszar określoności (dziedzinę) funkcji:
\(z= \ln [x \ln [y-x]]\)


czyli:
\(y-x>0 \wedge x \ln [y-x]>0\)
\(y>x\) \(\wedge (x>0 \wedge \ln [y-x]>0 \vee x<0 \wedge \ln [y-x]<0\)


jak to dalej ugryźć?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: dziedzina

Post autor: radagast »

gremlin4 pisze:Podać obszar określoności (dziedzinę) funkcji:
\(z= \ln [x \ln [y-x]]\)


czyli:
\(y-x>0 \wedge x \ln [y-x]>0\)
\(y>x\) \(\wedge (x>0 \wedge \ln [y-x]>0 \vee x<0 \wedge \ln [y-x]<0\)


jak to dalej ugryźć?
\(y>x\wedge \left(x>0 \wedge \ln [y-x]>0 \right) \vee \left( x<0 \wedge \ln [y-x]<0\right)\)
\(y>x\wedge \left(x>0 \wedge y-x >1 \right) \vee \left( x<0 \wedge y-x <1\right)\)
\(y>x\wedge \left(x>0 \wedge y >x+1 \right) \vee \left( x<0 \wedge y <x+1\right)\)
\(\left(x>0 \wedge y >x+1 \right) \vee \left( x<0 \wedge x< y <x+1\right)\)
To jest coś takiego:
ScreenHunter_1413.jpg
ScreenHunter_1413.jpg (15.78 KiB) Przejrzano 1116 razy
, przy czym żaden brzeg nie należy do dziedziny.
ODPOWIEDZ