MIKROEKONOMIA - TEORIA PRODUKCJI

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paula96123123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 maja 2016, 11:22
Płeć:

MIKROEKONOMIA - TEORIA PRODUKCJI

Post autor: paula96123123 »

Czy mógłby mi ktoś w rozwiązaniu poniższego zadania? (Nie ukrywam, że jest to dla mnie pilne):
Przedsiębiorstwo produkujące miesięcznie 60 stylowych mebli dysponuje dochodem w wysokości N=200, które w całości przeznacza na zakup 20 jednostek czynnika pracy i 16 jednostek czynnika kapitału. Cena zaangażowanego w procesie produkcji czynnika pracy wynosi PL=6. Zakładając, że MPL i MPK (produktywności krańcowe) są stałe i wynoszą: MPL=24 i MPK=30.
a) określ kierunek ewentualnych zmian w strukturze nakładów wykorzystanych w procesie produkcji;
b) określ, ile wyniesie produkt całkowity, gdy zatrudnienie czynnika pracy zmniejszy się o 2 jednostki;
C) oblicz produkt całkowity w przypadku wzrostu udziału czynnika kapitału o 3 jednostki.
ODPOWIEDZ