rozwiąż równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: alibaba8000 »

1/4
rozwiąż równanie
a) \(2cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})=-1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: radagast »

alibaba8000 pisze:1/4
rozwiąż równanie
a) \(2cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})=-1\)
\(2\cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})=-1\)
\(\cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})=- \frac{1}{2}\)
\(\cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})=- \cos \frac{ \pi }{3}\)
\(\cos( \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5})= \cos \frac{2 \pi }{3}\)
\(\frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5}= \frac{ 2\pi }{3}+2k\pi\ \vee \ \frac{ x }{6}+ \frac{ \pi }{5}=-\frac{ 2\pi }{3}+2k\pi\)
\(\frac{ x }{6}= \frac{ 2\pi }{3}- \frac{ \pi }{5}+2k\pi\ \vee \ \frac{ x }{6}=-\frac{ 2\pi }{3}- \frac{ \pi }{5}+2k\pi\)
\(\frac{ x }{6}= \frac{ 7\pi }{15}+2k\pi\ \vee \ \frac{ x }{6}=-\frac{ 13\pi }{15}+2k\pi\)
\(x= \frac{ 42\pi }{15}+12k\pi\ \vee \ x=-\frac{ 78\pi }{15}+12k\pi\)
\(x= \frac{ 4\pi }{5}+12k\pi\ \vee \ x=\frac{ 54\pi }{5}+12k\pi\)
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(cos( \frac{x}{6}+ \frac{π}{5} )=-1 \\ cos( \frac{x}{6}+ \frac{π}{5} )=- \frac{1}{2} \\ \frac{x}{6} + \frac{π}{5} = \frac{2π}{3} +2kπ \vee \frac{x}{6} + \frac{π}{5} = \frac{4π}{3} +2kπ \\ \frac{x}{6} = \frac{7π}{15} +2kπ \vee \frac{x}{6} = \frac{17π}{15} +2kπ \\ x= \frac{14π}{5} +12kπ \vee x= \frac{34π}{5} +12kπ , \ k \in C\)
ODPOWIEDZ