pytanie - logarytm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

pytanie - logarytm

Post autor: paluszek-19 »

czy da sie rozwiązać?? \(4 - 4log_2(x-2)\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1968 razy
Płeć:

Post autor: jola »

co to jest, równanie czy nierówność ?
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

Post autor: paluszek-19 »

to trzeba dalej rozwiązać, czyli doprowadzić do najprostszej postaci
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1968 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(4-4log_2(x-2)=log_2 16-log_2(x-2)^4=log_2 \frac{16}{(x-2)^4}\)
Ostatnio zmieniony 05 mar 2010, 21:52 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
liliputek1304
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 04 mar 2010, 21:06
Podziękowania: 2 razy

Post autor: liliputek1304 »

tam chyba w mianowniku ma byc (x-2)^4
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1968 razy
Płeć:

Post autor: jola »

masz rację, już poprawiłam
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6593
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 1120 razy
Płeć:

Post autor: anka »

lub
\(4-4log_2(x-2)=4[1-log_2(x-2)]=4-4log_2(x-2)=4[log_22-log_2(x-2)]=4 log_2 (\frac{2}{x-2})\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ