Walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Walec

Post autor: karolcia_16 »

Długość średnicy podstawy,wysokość i przekątnej przekroju osiowego walca tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2 i sumie 24
a) wyznacz objętość walca
b)wyznacz sinus kąta,jaki przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną jego podstawy
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2r=a- średnica podstawy
H=a+2- Wysokość
p=a+4- przekątna przekroju osiowego

\(a+a+2+a+4=24\\3a+6=24\\a=6\\2r=6\\r=3\\H=8\\p=10\)

a)
\(V=\pi\cdot3^2\cdot8=72\pi\)


b)
\(sin\alpha=\frac{H}{p}=\frac{8}{10}=\frac{4}{5}\)
ODPOWIEDZ