Błagam, pomóżcie mi, bo jestem matematycznym głąbem.. Z pudełka w którym są trzy kule białe i dwie czarne losujemy bez zwracania dwie kule. Co jest
bardziej prawdopodobne − wylosowanie dwóch kul białych, czy wylosowanie najpierw kuli czarnej
a potem białej?
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 04 mar 2010, 19:30
- Podziękowania: 2 razy
A- wylosowano 2 białe kule
B- wylosowano najpierw czarną, a później białą kulę
A- za pierwszym razem mamy 5 kul, w tym 3 białe, za drugim- 4 kule, w tym 2 białe
\(P(A)=\frac{3}{5}\cdot\frac{2}{4}=\frac{3}{10}\)
B- przy pierwszym losowaniu mamy 5 kul, w tym 2 czarne, przy drugim- 4 kule, w tym 3 białe
\(P(B)\frac{2}{5}\cdot\frac{3}{4}=\frac{3}{10}\)
\(P(A)=P(B)\)
Oba zdarzenia są jednakowo prawdopodobne.
B- wylosowano najpierw czarną, a później białą kulę
A- za pierwszym razem mamy 5 kul, w tym 3 białe, za drugim- 4 kule, w tym 2 białe
\(P(A)=\frac{3}{5}\cdot\frac{2}{4}=\frac{3}{10}\)
B- przy pierwszym losowaniu mamy 5 kul, w tym 2 czarne, przy drugim- 4 kule, w tym 3 białe
\(P(B)\frac{2}{5}\cdot\frac{3}{4}=\frac{3}{10}\)
\(P(A)=P(B)\)
Oba zdarzenia są jednakowo prawdopodobne.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 04 mar 2010, 19:30
- Podziękowania: 2 razy