punkty abc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewas92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 lis 2015, 11:22
Podziękowania: 56 razy

punkty abc

Post autor: ewas92 »

Punkt P leży na zewnątrz okręgu o.Punkty A,B,C leżą na okręgu o,przy czym A leży na odcinku PB,a prosta PC jest styczna do okręgu o.Udowodnij że \(PA \cdot PB=PC^2\) Bardzo proszę o pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1330.jpg
ScreenHunter_1330.jpg (7.62 KiB) Przejrzano 1642 razy
\(PC^2=PO^2-CO^2\)
\(PC^2=(PA+r)^2-r^2\)
\(PC^2=PA^2+2PA \cdot r\)
\(PC^2=PA(PA+2 r)\)
\(PC^2=PA \cdot PB\)


cbdo
ewas92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 lis 2015, 11:22
Podziękowania: 56 razy

Post autor: ewas92 »

a co jeśli AB nie jest średnicą?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1334.jpg
ScreenHunter_1334.jpg (8.94 KiB) Przejrzano 1620 razy
\(\Delta PB_1A\sim \Delta PBA_1\) (cecha kk)
zatem
\(\frac{PA_1}{PB} = \frac{PA}{PB_1}\)
stąd
\(PA_1 \cdot PB_1=PA \cdot PB\)
czyli położenie odcinka \(PB\) (to, czy zawiera środek okręgu, czy nie) nie ma znaczenia :)
Nota bene: iloczyn \(PA \cdot PB\) nazywa się potęgą punktu \(P\) względem okręgu i to jest znany fakt, że jest stały .
ODPOWIEDZ