Rozwinąć w szereg Taylora w otoczeniu punkt Xo funkcję:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Rozwinąć w szereg Taylora w otoczeniu punkt Xo funkcję:

Post autor: Klasyczny »

a) f(x)=\(\sqrt{x}\), Xo=1
b) f(x)=cos2x, Xo=\(\frac{ \pi }{4}\)
c) f(x)=\(e^x\), Xo=1
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. liczymy pierwszą pochodną
2. liczymy drugą..
3. liczymy..

na koniec podstawiamy Xo do wzoru: http://www.fizyka.umk.pl/~fifi/Materiay ... _dywer.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ