Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
opop1995
- Często tu bywam
- Posty: 159
- Rejestracja: 28 paź 2015, 16:01
- Podziękowania: 55 razy
Post
autor: opop1995 »
Oblicz granicę bez użycia d'hospitala :
\(\Lim_{x\to \frac{ \pi }{2} } \frac{cosx}{ \frac{ \pi }{2} -x}\)
-
domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
\(\Lim_{x\to \frac{\pi}{2} } \frac{\cos x}{\frac{\pi}{2} -x} =\Lim_{x\to \frac{\pi}{2}} \frac{ \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right)}{\frac{\pi}{2} -x}=1\)