Zadanie:
Na klocku o masie 2kg postawiono klocek o masie 1 kg. Współczynnik tarcia między powierzchnią obu klocków wynosi 0,1 , a między dolnym klockiem a podłożem 0,5. Jaką poziomą siłą należy działać na dolny klocek aby nastąpił na nim poślizg górnego klocka?
Proszę pomóżcie..
Zadanie na siły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
W zadaniu przyjmijmy oznaczenia
m=1kg
M=2kg
f=0,1
k=0,5
Jeśli przez \(F_{T(M+m)}\) oznaczymy siłę tarcia działająca między ciałem M i podlożem, a przez \(F_{Tm}\) - siłe tarcia działającą między tymi ciałami, to mamy następujące zależności:
\(F_w=F-F_{T(M+m)}+F_{Tm}\), bo ciało przy działaniu siłą F ma ciało M porusza się przeciwnie do tej siły
\(F_{Tm} = k*m*g
F_{T(M+m)} = f*(M+m)*g\)
Masa m się ślizga po masie M jeśli Fw jest większa niż 0, czyli \(F>F_{T(M+m)}-F_{Tm}=(m*(f-k)+M*f)*g\)
m=1kg
M=2kg
f=0,1
k=0,5
Jeśli przez \(F_{T(M+m)}\) oznaczymy siłę tarcia działająca między ciałem M i podlożem, a przez \(F_{Tm}\) - siłe tarcia działającą między tymi ciałami, to mamy następujące zależności:
\(F_w=F-F_{T(M+m)}+F_{Tm}\), bo ciało przy działaniu siłą F ma ciało M porusza się przeciwnie do tej siły
\(F_{Tm} = k*m*g
F_{T(M+m)} = f*(M+m)*g\)
Masa m się ślizga po masie M jeśli Fw jest większa niż 0, czyli \(F>F_{T(M+m)}-F_{Tm}=(m*(f-k)+M*f)*g\)