Oblicz pochodne czastkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Oblicz pochodne czastkowe

Post autor: Klasyczny »

Obliczyć pochodne czasteczkowe \(\frac{ \partial f}{ \partial x}\)\(\frac{ \partial f}{ \partial y}\) z funkcji
f(x,y)=f(x,y) = lnx sin(x-2y)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x,y)=ln x\cdot sin(x-2y)\)
\(\frac{ \partial f}{ \partial x}= \frac{1}{x} \cdot sin(x-2y)+ln x \cdot cos(x-2y)\)

\(\frac{ \partial f}{ \partial y}=lnx \cdot [sin(x-2y)]'=lnx \cdot cos(x-2y) \cdot (-2)=-2lnx \cdot cos(x-2y)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ