Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
brzoza4
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 kwie 2016, 17:23
- Płeć:
Post
autor: brzoza4 »
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 32. Jedna z jego przyprostokątnych ma długość 2. Oblicz obwód tego trójkąta.
-
domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
\(P=\frac{1}{2} ab \\
32=\frac{1}{2} \cdot 2 \cdot b \ \So \ b=32\)
z tw. Pitagorasa wyznaczamy przeciwprostokątną:
\(a^2+b^2=c^2 \\
2^2+32^2=c^2 \\
4+1024=c^2 \\
c^2=1028 \\
c=\sqrt{1028} =2\sqrt{257}\)
obwód:
\(L=a+b+c=2+32+2\sqrt{257}=34+2\sqrt{257} \approx 66,06\)