Geometria analityczna z trapezem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:48
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Geometria analityczna z trapezem
Trapez ABCD, gdzie A= (-12,0), B=(5,17), C=(13,5) jest wpisany w okrąg. Znajdź równanie tego okręgu.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Podstawiasz współrzędne tych trzech punktów do r-nia okręgu i rozwiązujesz układ 3 r-ń. Pochwal się wynikiem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
równanie okręgu:
\((x-a)^2+(y-b)^2=r^2\)
\(\begin{cases} (-12-a)^2+(0-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(17-b)^2=r^2 \\ (13-a)^2+(5-b)^2 =r^2 \end{cases} \\
\begin{cases} 144+24a+a^2+b^2=r^2 \\ 25-10a+a^2+289-34b+b^2=r^2 \\ 169-26a+a^2+25-10b+b^2=r^2 \end{cases}\)
z pierwszego równania wstawmy do drugiego i trzeciego \(r^2=...\)
\(\begin{cases} 314-10a-34b+a^2+b^2=144+24a+a^2+b^2 \\ 194-26a-10b+a^2+b^2=144+24a+a^2+b^2 \end{cases} \\
\begin{cases} 34a+34b=170 \\ 50a+10b=50 \end{cases} \ \So \ \begin{cases} a+b=5 \ \So \ b=5-a \\ 5a+b=5 \end{cases} \ \So \ \begin{cases} b=5-a \\ 5a+5-a=5 \end{cases} \\
\begin{cases} a=0 \\ b=5 \end{cases}\)
zostaje do policzenia promień z pierwszego powiedzmy równania:
\(r^2=144+25=169\)
równanie okręgu ma postać:
\(x^2+(y-5)^2=169\)
\((x-a)^2+(y-b)^2=r^2\)
\(\begin{cases} (-12-a)^2+(0-b)^2=r^2 \\ (5-a)^2+(17-b)^2=r^2 \\ (13-a)^2+(5-b)^2 =r^2 \end{cases} \\
\begin{cases} 144+24a+a^2+b^2=r^2 \\ 25-10a+a^2+289-34b+b^2=r^2 \\ 169-26a+a^2+25-10b+b^2=r^2 \end{cases}\)
z pierwszego równania wstawmy do drugiego i trzeciego \(r^2=...\)
\(\begin{cases} 314-10a-34b+a^2+b^2=144+24a+a^2+b^2 \\ 194-26a-10b+a^2+b^2=144+24a+a^2+b^2 \end{cases} \\
\begin{cases} 34a+34b=170 \\ 50a+10b=50 \end{cases} \ \So \ \begin{cases} a+b=5 \ \So \ b=5-a \\ 5a+b=5 \end{cases} \ \So \ \begin{cases} b=5-a \\ 5a+5-a=5 \end{cases} \\
\begin{cases} a=0 \\ b=5 \end{cases}\)
zostaje do policzenia promień z pierwszego powiedzmy równania:
\(r^2=144+25=169\)
równanie okręgu ma postać:
\(x^2+(y-5)^2=169\)
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
maszynka ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl