Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury. http://www.zadania.info/n/4533814
Do jutra (23 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Witam !
Mam pytanie do rozwiązania zadania 13(rozszerzenie):
Czemu zastosowano wzór na sumę szeregu skoro sumujemy tylko określoną liczbę wyrazów ? Rozumiem, że te ostatnie wyrazy są już praktycznie = 0, ale czy tego typu sposób nie zostałby uznany na maturze jako błędny ?
Obliczyliśmy sumę która jest większa (bo wyrazy ciągu są dodatnie) i okazało się, że ta większa suma to S. To oznacza, że skończona suma o której mowa w treści zadania musi być mniejsza od S.
\(2=5^{log_52}\)
Podstaw za 2 powyższe wyrażenie,potem zastosuj wzór na zmianę podstaw logarytmów... \((5^{log_52})^{log_35}=5^{log_52\cdot log_35}=5^{ \frac{log_32}{log_35} \cdot log_35 }=5^{log_32}\)
Galen pisze:\(2=5^{log_52}\)
Podstaw za 2 powyższe wyrażenie,potem zastosuj wzór na zmianę podstaw logarytmów... \((5^{log_52})^{log_35}=5^{log_52\cdot log_35}=5^{ \frac{log_32}{log_35} \cdot log_35 }=5^{log_32}\)
Dzięki wielkie ! Próbowałem wymyśleć jak do tego dojść, ale nie mogłem na tę metodę wpaść
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy zawsze to działa w taki sposób, ale zrobiłem 2 wymyślone przykłady z głowy i widzę że chyba tak
Jak dla mnie matura znacznie odbiega poziomem od tych z CKE . Zobaczcie i porównajcie to jest po prostu przepaść takie jakby rozszerzenie rozszerzenia Co wy o tym sądzicie ?
Ten arkusz robiłem jakiś czas temu więc do końca go nie pamiętam, ale zgadzam się że trafia się sporo zadań trudniejszych od rozszerzenia
Ale to dobrze, bo jak wejdziesz na maturę to nie będzie takiego stresu i myślenia jakie to wszystko trudne