Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lulu666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 14 lis 2015, 01:59
Podziękowania: 44 razy

Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne

Post autor: Lulu666 »

Dla jakich argumentów funkcja \(f(x)=-x^{2}+3x+10\) przyjmuje wartości nieujemne?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(f(x) \ge 0 \\
-x^2+3x+10 \ge 0 \\
\Delta = 9+4\cdot 10 =49=7^2 \\
x_1=\frac{-3-7}{-2}=5\\
x_2=\frac{-3+7}{-2}=-2 \\
-(x-5)(x+2) \ge 0\\
x\in <-2;5>\)
ODPOWIEDZ