Proszę o rozwiązanie zadań
1.
Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A - na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B - suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A∩B.
2.
Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia polegającego na jednoczesnym rzucie monetą i losowaniu kul ponumerowanych od 1-4.
3.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawędź podstawy ma długość 9 cm a wysokość jest dwa razy dłuższa od wysokości podstawy.
4.
Doświadczenie polega na rzucie kostką do gry. Zdarzenia A - wypadnie parzysta liczba oczek. Zdarzenie B - wypadnie liczba oczek mniejsza od 4. Wyznacz zdarzenie C = A\B
Zadania Z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Jakie wymagania
Zadanie 3
Wzór na wysokość podstawy to \(h = \frac{a\sqrt{3}}{2}\) (bo mamy w podstawie trójkąt równoboczny), gdzie a to krawędź podstawy i wynosi ona 9.
\(h = \frac{a\sqrt{3}}{2} = \frac{9\sqrt{3}}{2}\)
Skoro wysokość graniastosłupa jest dwa razy większa od wysokości podstawy, czyli \(H = 2 \cdot h\), otrzymujemy:
\(H = 2 \cdot h = 2 \cdot \frac{9\sqrt{3}}{2} = 9\sqrt{3}\).
Wzór na pole trójkąta równobocznego (aby wyznaczyć pole podstawy): \(P_p = \frac{a^2\sqrt{3}}{4} = \frac{81\sqrt{3}}{4}\)
\(V = P_p \cdot H = \frac{81\sqrt{3}}{4} \cdot 9\sqrt{3} = \frac{81 \cdot 9 \cdot 3}{4}\)
Łatwiej się chyba tego już nie da opisać.
Zadanie 3
Wzór na wysokość podstawy to \(h = \frac{a\sqrt{3}}{2}\) (bo mamy w podstawie trójkąt równoboczny), gdzie a to krawędź podstawy i wynosi ona 9.
\(h = \frac{a\sqrt{3}}{2} = \frac{9\sqrt{3}}{2}\)
Skoro wysokość graniastosłupa jest dwa razy większa od wysokości podstawy, czyli \(H = 2 \cdot h\), otrzymujemy:
\(H = 2 \cdot h = 2 \cdot \frac{9\sqrt{3}}{2} = 9\sqrt{3}\).
Wzór na pole trójkąta równobocznego (aby wyznaczyć pole podstawy): \(P_p = \frac{a^2\sqrt{3}}{4} = \frac{81\sqrt{3}}{4}\)
\(V = P_p \cdot H = \frac{81\sqrt{3}}{4} \cdot 9\sqrt{3} = \frac{81 \cdot 9 \cdot 3}{4}\)
Łatwiej się chyba tego już nie da opisać.
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.