pierwiastek nie mniejszy niż 1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yoana91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 23 lut 2010, 10:56
Podziękowania: 4 razy

pierwiastek nie mniejszy niż 1

Post autor: yoana91 »

dla jakich wartości parametru \(p \in R\) równanie \((0,5) ^{x}-1-p=0\) ma pierwiastek nie mniejszy od 1?
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

Z własności funkcji wykladniczej p+1>0, czyli p>-1
\(( \frac{1}{2} )^x=p+1
x=log_{ \frac{1}{2}} (p+1)\)

Pierwiastek ma być większy lub równy 1 czyli
\(log_{ \frac{1}{2} }(p+1) \ge 1
p+1 \le \frac{1}{2}
p \le - \frac{1}{2}\)

Ostatecznie
\(p \in (-1;- \frac{1}{2}>\)
ODPOWIEDZ