Witam, oto treść:
Liczby pierwsze p i q , gdzie p>q , nazywamy bliżniaczymi, jeżeli p-q=2 . Udow. że liczby pierwsze p i q są bliźniacze wtedy i tylko wtedy , gdy pq + 1 jest kwadratem liczby naturalnej.
W 1 str. już udow. pq+1 = k^2 => p-q =2
ale w drugą str. tzn. jeż p-q=2 to pq+1 = k^2 nijak nie moge a bez tego połowy zadania nie ma, prawda? dz za odp.
liczby bliźniacze - 1 zad.; 2 dowody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
UDało mi sie.
w 1. przypadku zapisujemy pq+1 = k^2 czyli pq = (k-1)(k+1) naad tym chwile sie zastanawiamy (podzielność) i wnioskujemy że p-q =2
w 2. "przypadku": p-q=2 ; podniosłem do kwadr., dzielimy, przenosimy, grupujemy itd. i wyszło mi
pq+1 = ((p+q)/2 )^2 - mam nadzieje że błedu nie zrobiłem..
no i dla upewnienia napiszcie mi czy przy tego typu zadaniach (wtedy i tylko wtedy) konieczne jest udowodnienie w " 2 strony"?
w 1. przypadku zapisujemy pq+1 = k^2 czyli pq = (k-1)(k+1) naad tym chwile sie zastanawiamy (podzielność) i wnioskujemy że p-q =2
w 2. "przypadku": p-q=2 ; podniosłem do kwadr., dzielimy, przenosimy, grupujemy itd. i wyszło mi
pq+1 = ((p+q)/2 )^2 - mam nadzieje że błedu nie zrobiłem..
no i dla upewnienia napiszcie mi czy przy tego typu zadaniach (wtedy i tylko wtedy) konieczne jest udowodnienie w " 2 strony"?
-
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Tak. W tego typu zadaniach należy dowodzić "w 2 strony", albo pilnować, czy wszystkie przejścia w dowodzie są równoważnościami.
Pytanie, czy tego typu zadania robicie normalnie w szkole, czy gdzieś na kółku matematycznym? Bodowody kojarzą się bardziej z konkursami niż zadaniami typu maturalnego.
escher
Pytanie, czy tego typu zadania robicie normalnie w szkole, czy gdzieś na kółku matematycznym? Bodowody kojarzą się bardziej z konkursami niż zadaniami typu maturalnego.
escher
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
W domu w ramach przygotowania do finału konkursu Marszała.
jak masz czas zajrzyj tu: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=774
jak masz czas zajrzyj tu: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=774
-
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć: