Równanie stycznych prostopadłych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Równanie stycznych prostopadłych

Post autor: lamus18 »

Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x2-4x+y2-2x+1 prostopadłych do prostej o równaniu y=-1/2x+5
Proszę o rozwiazanie z wytłumaczeniem
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznych prostopadłych

Post autor: radagast »

lamus18 pisze:Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x2-4x+y2-2x+1 prostopadłych do prostej o równaniu y=-1/2x+5
Proszę o rozwiazanie z wytłumaczeniem
prosta prostopadła do \(y=-1/2x+5\) ma równanie \(y=2x+b\)
należy więc znaleźć takie \(b\), aby układ \(\begin{cases} x^2-4x+y^2-2x+1=0\\y=2x+b\end{cases}\) miał jedno rozwiązanie (popraw usterki w treści to Ci ktoś dokończy )
ODPOWIEDZ