rownanie okregu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rownanie okregu
Napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkty M(0,1) i stycznego do dwoch prostych o rownaniach X+y−2=0 i x+y+3=0
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
ale to jeszcze daleka droga...
Zapowiedziana średnica to \(d= \frac{|3-(-2)|}{ \sqrt{1^2+1^2} }=2,5 \sqrt{2}\)
no to promień szukanego okręgu to \(r=1,25 \sqrt{2}\)
W celu znalezienia jego środka należy rozwiązać układ równań: \(\begin{cases}x^2+(y-1)^2=(1,25 \sqrt{2})^2\\x+y+0,5=0 \end{cases}\)
całkiem ładnie wychodzi. Policz sobie (rozwiązania są wymierne )
Zapowiedziana średnica to \(d= \frac{|3-(-2)|}{ \sqrt{1^2+1^2} }=2,5 \sqrt{2}\)
no to promień szukanego okręgu to \(r=1,25 \sqrt{2}\)
W celu znalezienia jego środka należy rozwiązać układ równań: \(\begin{cases}x^2+(y-1)^2=(1,25 \sqrt{2})^2\\x+y+0,5=0 \end{cases}\)
całkiem ładnie wychodzi. Policz sobie (rozwiązania są wymierne )