powiede mi proszę jak obliczyć moc omegi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

powiede mi proszę jak obliczyć moc omegi

Post autor: alekanna »

w zadaniu mam z tali 52 kart losujemy dwie, oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dwóch króli i nie wiem jak obliczyć moc omegi, błagam o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\overline{\overline{\Omega}} = {52 \choose 2} \\ \overline{\overline{A}} = {4 \choose 2}\)

albo:

\(\overline{\overline{\Omega}} =52\cdot51\\ \overline{\overline{A}} =4\cdot3\)
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

no dobrze irena, ale nadal nie rozumiem skąd te 51 w drugim przykładzie
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Za pierwszym razem masz do wyboru 52 karty. Po wyborze pierwszej masz do wyboru 51 kart.
Podobnie z A- najpierw masz do wyboru 4 króle, a po wyborze pierwszego, masz do wyboru 3.
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Losujesz 2 karty, czyli przy pierwszym losowaniu masz do wyboru 52 karty, a przy drugim 51 kart (bo jedną już wybrałaś) stąd Omega = 52*51
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

czy to jest tak, że w tym drugim przykładzie nie powinno to być jeszcze podzielone przez 2??
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

no to juz się domyśliłam, ale właśnie odpowiedż na moc tej omegi jest 1326 co znaczy, że trzebaby to podzielić jeszcze przez 2, czyto dlatego, że na dole mamy 2??
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Nie. Podzielone przez 2 jest w pierwszym przykładzie, bo masz kombinacje 2-elementowe zbioru 52-elementowego, czyli \(\Omega = { 52\choose 2} = \frac{52!}{2!(52-2)!} = \frac{52!}{2! \cdot 50!} = \frac{50! \cdot 51 \cdot 52}{2! \cdot 50!} = \frac{51 \cdot 52}{2}\)

W przypadku drugim masz wariacje bez powtórzeń, czyli \(\Omega =\frac{n!}{(n-k)!} = \frac{52!}{50!} =51 \cdot 52\)

W obu przypadkach wynik wychodzi taki sam.

Czyli odnośnie pierwszego przypadku
\(\Omega = 1326\)
\(\overline{\overline{A}} = 6\)
\(P(A)= \frac{6}{1326} = \frac{1}{221}\)

W drugim przypadku masz:
\(\Omega = 2652\)
\(\overline{\overline{A}} = 12\)
\(P(A)= \frac{12}{2652} = \frac{1}{221}\)

Więc jak widzisz jest to dokładnie to samo, tylko rozwiązanie dwoma różnymi sposobami.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2010, 16:09 przez bolc, łącznie zmieniany 2 razy.
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

yhm, czyli prawdopodobieństwo wylosowaniadwóch króli moc omegi/moc A =6/1326=1/221, tak??
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

moc A / moc Omegi
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

tak przepraszam moja pomyłka, masz rację
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

dzięki za pomoc, super, i zaraz rozwiąże kolejny podpunk i prośba moja o sprawdzenie tego
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

z talii 52 kart losujemy dwie. prawdopodobieństwo otrzymania kart tego samego koloru??? moc omegi bez zmian, a moc A to 26*25/2=325 bo kart tego samego koloru jest 26, tak więc analogicznie P(A)=325/1326, tak??
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Niestety nie. Są 4 kolory kart, więc kart tego samego koloru będzie 13 (52:4). A więc moc A to będą kombinacje 2-elementowe zbioru 13-elementowego.

\(\overline{\overline{A}} = { 13\choose2 } = \frac{13!}{2! \cdot (13-2)!} = \frac{12 \cdot 13}{2} = 78\)
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

no fakt, to jeszcze jedno
ODPOWIEDZ