1 zadanie:uzupełnij luki w ...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dodi1973
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2010, 11:33

1 zadanie:uzupełnij luki w ...

Post autor: dodi1973 »

Uzupełnij luki w zdaniach:
a)przekątna sześcianu o krawędzi a ma długość.....
b)przekątna prostopadłościanu o wymiarach a,b,c ma długość.....
c)w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości 6 cm i 8 cm wokół prostej zawierającej jego dłuższą przyprostokątną otrzymamy ....., w którym r=..., i h=....
d) w wyniku obrotu trójkąta równobocznego o boku długości 2 Obrazek cm wokół prostej zawierającej jego wysokość otrzymamy...., w którym r=... i h=...

Proszę o pomoc :oops:
W a) chciałam napisać, że ta długość to Obrazek, czy to dobrze będzie?
W b) Obrazek

a dalej to leże i kwiczę...nie umiem :(
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

a, b dobrze

c) stożek h=8 r=6

d) stoźek \(h=\frac{a\sqrt{3}}{2} = \frac{2\sqrt{3}\cdot \sqrt{3}}{2} =3\)
\(r=\frac{1}{2}a = \sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ