objętość ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ragekage
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:08

objętość ostrosłupa

Post autor: ragekage »

Dwie ściany boczne ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego są trójkątami równobocznymi o boku 3. Oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa.

Pole powierzchni policzyłem, jest równe \(9(1+ \frac{\sqrt{3}}{2} )\), nie mogę policzyć objętości (dokładniej to wysokości ostrosłupa, bo gdy ona jest, to tylko podstawienie do wzoru), wg odpowiedzi \(V=\frac{9 \sqrt{2} }{4}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ