Znajdź wszystkie pary licz całkowitych x,y...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Znajdź wszystkie pary licz całkowitych x,y...

Post autor: tometomek91 »

... spełniających równanie:
\(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{14}\).

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a jednak są
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: tometomek91 »

W odpowiedziach napisano:
"Przepisując podane równanie równoważnie, otrzymujemy równania:
\(xy=14x+14y,\ \ \ \ \ \ \ (x-14)(y-14)=196.\)
Z rozłożenia na wszystkie możliwe sposoby liczby 196..."

Nie wiem skąd wzięto to drugie równanie.
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: tometomek91 »

Aa już wiem... sam bym na to nie wpadł, a czy są jakieś sposoby na rozwiązywanie tego typu równań?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nie mam pojęcia
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ