Z pojemnika zawierającego 10 kul białych i 6 czarnych losujemy jedną kulę i wkładamy
zamiast niej jedną kulę czarną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jeżeli teraz wylosujemy
z pojemnika dwie kule, to obie wylos
owane kule będą białe. Zakoduj trzy pierwsze cyfry
po przecinku otrzymanego rozwiązania.
Kule
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 mar 2016, 12:55
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Prawdopodobieństwo całkowite.
Zdarzenie \(B_1\) to wylosowanie białej i wrzucenie czarnej.Wtedy jest 9b i 7c w pojemniku.
Zdarzenie \(B_2\) to wylosowanie czarnej i wrzucenie czarnej.Wtedy jest 10b i 6c w pojemniku.
\(P(B_1)= \frac{10}{16}= \frac{5}{8}\\P(B_2)= \frac{6}{16}= \frac{3}{8}\)
\(P(A)=P(A/B_1)P(B_1)+P(A/B_2)P(B_2)= \frac{ { 9\choose 2} }{ {16 \choose 2} } \cdot \frac{5}{8}+ \frac{ {10 \choose 2} }{ {16 \choose 2} } \cdot \frac{3}{8}=\)
\(= \frac{8 \cdot 9}{15 \cdot 16} \cdot \frac{5}{8}+ \frac{9 \cdot 10}{15 \cdot 16} \cdot \frac{3}{8}= \frac{21}{64}=0,328125\approx 0,328\)
Kod:328.
Zdarzenie \(B_1\) to wylosowanie białej i wrzucenie czarnej.Wtedy jest 9b i 7c w pojemniku.
Zdarzenie \(B_2\) to wylosowanie czarnej i wrzucenie czarnej.Wtedy jest 10b i 6c w pojemniku.
\(P(B_1)= \frac{10}{16}= \frac{5}{8}\\P(B_2)= \frac{6}{16}= \frac{3}{8}\)
\(P(A)=P(A/B_1)P(B_1)+P(A/B_2)P(B_2)= \frac{ { 9\choose 2} }{ {16 \choose 2} } \cdot \frac{5}{8}+ \frac{ {10 \choose 2} }{ {16 \choose 2} } \cdot \frac{3}{8}=\)
\(= \frac{8 \cdot 9}{15 \cdot 16} \cdot \frac{5}{8}+ \frac{9 \cdot 10}{15 \cdot 16} \cdot \frac{3}{8}= \frac{21}{64}=0,328125\approx 0,328\)
Kod:328.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.