r.różniczkowy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

r.różniczkowy

Post autor: dobrzyc »

21.narysuj wykrs funkcji f u wyznacz jej ekstrema. w ktorych punktach funkcja ta nie ma pochodnej?
a) f(x)= |x^2 + 3x +4| c) f(x)=\(\frac{|x^2 -x-2}{x^2}\)

22.wyznacz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m.
b) \(\frac{2x^2}{x^2 + 4x +4} =m\)

c)\(\frac{2|x|}{1+x^2} = m\)

odp. 20 f. 1
21a min x=-1,brak pochodnej x=-1. c min x=-1,x=2, max x=-4. brak pochodnej x=-1,x=2[/quote]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: r.różniczkowy

Post autor: radagast »

dobrzyc pisze:21.narysuj wykrs funkcji f u wyznacz jej ekstrema. w ktorych punktach funkcja ta nie ma pochodnej?
a) \(f(x)= |x^2 + 3x +4|\)
ScreenHunter_1184.jpg
ScreenHunter_1184.jpg (14.84 KiB) Przejrzano 3934 razy
\(f(x)= |x^2 + 3x +4|=x^2 + 3x +4\)
\(f_{min}=f(- \frac{3}{2} )= \frac{7}{4}\)
Ta funkcja ma pochodną wszędzie :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: r.różniczkowy

Post autor: radagast »

dobrzyc pisze:21.narysuj wykrs funkcji f u wyznacz jej ekstrema. w ktorych punktach funkcja ta nie ma pochodnej?
c) f(x)=\(\frac{|x^2 -x-2|}{x^2}\)
ScreenHunter_1185.jpg
ScreenHunter_1185.jpg (23.63 KiB) Przejrzano 3928 razy
ma dwa ekstrema i to są minima:f(-1)=0 i f(2)=0
funkcja nie ma pochodnej tam właśnie (w punktach -1 i 2)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: r.różniczkowy

Post autor: radagast »

dobrzyc pisze:
22.wyznacz liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m.
b) \(\frac{2x^2}{x^2 + 4x +4} =m\)

\(f(x)=\frac{2x^2}{x^2 + 4x +4}\)
ma wykres:
ScreenHunter_1186.jpg
ScreenHunter_1186.jpg (9.06 KiB) Przejrzano 3927 razy
y=2 jest asymptotą poziomą obustronną.
Zatem:
dla m<0 brak pierwiastków
dla m=0 1 pierwiastek
dla 0<m<2 2 pierwiastki
dla m=2 1 pierwiastek
dla m>2 2 pierwiastki
ODPOWIEDZ