wykaż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MAT123456789
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2015, 20:07
Podziękowania: 3 razy

wykaż

Post autor: MAT123456789 »

Wykaż, że jeżeli \(P(A)= \frac{1}{4} , P(B)= \frac{1}{3}\) to \(\frac{1}{3} ≤P(AuB)≤ \frac{7}{12}\) i \(P(AnB)≤ \frac{1}{4}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \frac{1}{4} + \frac{1}{3} -P(A \cap B) \ge \frac{1}{4} + \frac{1}{3} = \frac{7}{12}\)
\(A \cup B \supset B\)
\(P(A \cup B) \ge P(B)= \frac{1}{3}\)
\(A \cap B \subset A\)
\(P(A \cap B) \le P(A)= \frac{1}{4}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: wykaż

Post autor: Panko »

Skorzystaj z :
\(\\) \(A \cap B \subset A\) to \(P( A \cap B) \le P(A)\)
\(\\) \(A \cap B \subset B\) to \(P( A \cap B) \le P(B)\)

Co daje :
\(P( A \cap B) \le \frac{1}{4}\)
\(P( A \cap B) \le \frac{1}{3}\)

Stąd : \(P( A \cap B) \le \frac{1}{4}\)
ODPOWIEDZ