Prośba o pomoc w rozwiązaniu zadania dla 5 klasy.

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Corel1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2016, 09:26
Płeć:

Prośba o pomoc w rozwiązaniu zadania dla 5 klasy.

Post autor: Corel1 »

Witam,

Mam do Was matematyków prośbę o wytłumaczenie mi zadania tekstowego, które przyniósł ze szkoły mój 11 letni brat. Dodam, że ja mam 31 lat i kończyłem liceum o profilu matematyczno-fizycznym ale jak widać niewiele zapamiętałem.

Oto treść zadania:

"Podczas letniego urlopu pana Waldka aż 7 dni było deszczowych, chociaż nigdy
deszcz nie padał bez przerwy przez cały dzień: po deszczowym poranku
następowało słoneczne popołudnie, a deszczowe popołudnie poprzedzał
bezchmurny poranek. W sumie tylko 7 poranków i 4 popołudnia były wolne od
deszczu. Ile dni trwał urlop pana Waldka?"

Podobno rozwiązanie wynosi 9 dni.
Z tym, że jak dla mnie nie ma w tym zadaniu wystarczającej ilości danych, żeby określić liczbę dni urlopu, ponieważ nie wiemy ile dni było całkowicie bezchmurnych.

Proszę napiszcie mi jak powinno się rozwiązać to zadanie aby otrzymać taką odpowiedź.

Pozdrawiam
Kornel
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

x - liczba dni urlopu

x-7+x-4=7
2x-11=7 |+11
2x=18 |:2
x=9

A sposobem bez równania trzeba wykonać działanie:
(7+7+4):2=18:2=9
ODPOWIEDZ