Wskazując bijekcje, pokazać równoliczność zbiorów: a) A=(2,10] i B=[-4,0)
b) A=(2,6] i B=[4,8).
Z góry Dziękuje za wszelką pomoc.. Naprawdę jesteście wielcy
Logika Bijekcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
- Otrzymane podziękowania: 148 razy
- Płeć:
a)f(x)=ax +b
\(\begin{cases} f(2)=0 \\ f(10)=-4 \end{cases} \\ \begin{cases} a=- \frac{1}{2} \\ b=1\end{cases}\)
\(f(x)= - \frac{1}{2}x +1 \quad \ x \in (2,10]\)
Funkcja f jest bijekcją przekształcającą zbiór A=(2,10] na zbiór B=[-4,0), zatem zb. A i B są równoliczne.
b) f(x)=ax+b
\(\begin{cases} f(2)=8 \\ f(6)=4 \end{cases} \\ \begin{cases} a=-1 \\ b=10 \end{cases}\)
\(f(x)=-x+10 \quad \ x \in (2,6]\)
Funkcja f jest bijekcją przekształcającą zbiór A=(2,6] na zbiór B=[4,8), zatem zb. A i B są równoliczne.
\(\begin{cases} f(2)=0 \\ f(10)=-4 \end{cases} \\ \begin{cases} a=- \frac{1}{2} \\ b=1\end{cases}\)
\(f(x)= - \frac{1}{2}x +1 \quad \ x \in (2,10]\)
Funkcja f jest bijekcją przekształcającą zbiór A=(2,10] na zbiór B=[-4,0), zatem zb. A i B są równoliczne.
b) f(x)=ax+b
\(\begin{cases} f(2)=8 \\ f(6)=4 \end{cases} \\ \begin{cases} a=-1 \\ b=10 \end{cases}\)
\(f(x)=-x+10 \quad \ x \in (2,6]\)
Funkcja f jest bijekcją przekształcającą zbiór A=(2,6] na zbiór B=[4,8), zatem zb. A i B są równoliczne.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 sty 2020, 19:58
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Logika Bijekcja
Witam,
mam kilka dni do egzaminu i bijekcja spędza mi sen z powiek.
Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań i łopatologiczne wyjaśnienie.
1. Wskaż bijekcje między zbiorami:
a) (1,2) i (4,6)
b) <0 + nieskończoność) i (1 +nieskończoność)
Wielkie dzięki:-)
mam kilka dni do egzaminu i bijekcja spędza mi sen z powiek.
Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań i łopatologiczne wyjaśnienie.
1. Wskaż bijekcje między zbiorami:
a) (1,2) i (4,6)
b) <0 + nieskończoność) i (1 +nieskończoność)
Wielkie dzięki:-)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Logika Bijekcja
Nie siej bałaganu. Załóż swój temat (wybierz dział -np "pomocy różne", kliknij nowy temat ...) i zadaj pytanie. Będziemy odpowiadać
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Logika Bijekcja
Podpunkt a) zrób tak jak pokazuje @lambda (swoją drogą powinieneś chyba podziękować).
Masz to wyjaśnione tak jak lubisz - łopatologicznie!
Masz to wyjaśnione tak jak lubisz - łopatologicznie!