ZADANIE 1
Sprawdz czy suma wyrazen 2x+3x²y-12xy i -5x-12x²y+24xy jest podzielona przez 3, jezeli x i y są liczbami całkowitymi.
ZADANIE 2
Sprawdz czy roznice wyrazen: -2(a+2b²)-4ab² i -7(a-b²)+2(2b²-7ab²) jest podzielona przez 5 jezeli a i b są liczbami całkowitymi.
ZADANIE 3
Czy róznica miedzy liczbą czterocyfrową której cyfrą dziesiątek jest zero a liczbą zapisaną za pomocą tych samych cyfr ale w odwrotnej kolejnosci jest podzielona przez 9?
ZADANIE 4
Utworzono figure z dwóch prostokątów Ile razy większy sie pole całej figury jeżeli długośc a i d zwiekrzymy trzy krotnie a długości b i c zwiększymy dwukrotnie.
suma
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1,2. W dwóch pierwszych zadaniach należy doprowadzić wyrażenia do postaci 3*(....) oraz 5*(....) i zbadać jaką liczbą jest wyrażenie w nawiasie, jeśli x i y lub a i b są całkowite.
3. Liczbę czterocyfrową "ABCD" możemy zapisać jako x=1000A+100B+10C+D, gdzie A- cyfra tysięcy, B- cyfra setek, C- cyfra dziesiątek, D - cyfra jedności.
Liczbę z tych samych cyfr zapisanych w odwrotnej kolejności przedstawimy jako y=1000D+100C+10B+A.
W tym zadaniu jest, że C=0. Należy policzyć x-y i zapisać w postaci 9*(....). Pamiętając, że A,B i D są cyframi (całkowite, 0..9), pokazać, że wartość wyrażenia w nawiasie jest całkowita.
4. Coś mi brakuje w treści zadania, bo nie ma, czy prostokaty mają jakąś część wspólną, czy nie.
Jeśli nie mają, to zakladając, że prostokaty mają wymiary a i b oraz c i d, to ich pola wynoszą odpowiednio ab oraz cd.
Po powiększeniu boków otrzymamy prostokąty o bokach 3a i 2b oraz 2c i 3d. Ich pola wyniosą 6ab i 6cd.
Iloraz sumy tych powierzchni wynosi:
\(\frac{6ab+6cd}{ab+cd}= \frac{6(ab+cd)}{ab+cd}=6\)
Czyli powierzchnia zwiększy się sześciokrotnie.
3. Liczbę czterocyfrową "ABCD" możemy zapisać jako x=1000A+100B+10C+D, gdzie A- cyfra tysięcy, B- cyfra setek, C- cyfra dziesiątek, D - cyfra jedności.
Liczbę z tych samych cyfr zapisanych w odwrotnej kolejności przedstawimy jako y=1000D+100C+10B+A.
W tym zadaniu jest, że C=0. Należy policzyć x-y i zapisać w postaci 9*(....). Pamiętając, że A,B i D są cyframi (całkowite, 0..9), pokazać, że wartość wyrażenia w nawiasie jest całkowita.
4. Coś mi brakuje w treści zadania, bo nie ma, czy prostokaty mają jakąś część wspólną, czy nie.
Jeśli nie mają, to zakladając, że prostokaty mają wymiary a i b oraz c i d, to ich pola wynoszą odpowiednio ab oraz cd.
Po powiększeniu boków otrzymamy prostokąty o bokach 3a i 2b oraz 2c i 3d. Ich pola wyniosą 6ab i 6cd.
Iloraz sumy tych powierzchni wynosi:
\(\frac{6ab+6cd}{ab+cd}= \frac{6(ab+cd)}{ab+cd}=6\)
Czyli powierzchnia zwiększy się sześciokrotnie.