Oblicz jaki procent liczby x stanowi liczba y.
\(x= 3^{-1} * 5^{ -\frac{1}{3}} * \frac{81^{ \frac{1}{4}} }{ \sqrt[3]{25} }\)
\(y= ( \frac{2}{3})^{-3} * ( \frac{ \sqrt[4]{4}}{3})^{2}\)
3 \wedge 1
Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2016, 20:58
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x=3^{-1} \cdot 5^{- \frac{1}{3} } \cdot \frac{(3^4)^{ \frac{1}{4} }}{(5^2)^{ \frac{1}{3} }}= \frac{3^{-1} \cdot 3}{5^{ \frac{1}{3} \cdot 5^{ \frac{2}{3} } }}= \frac{3^0}{5^1}= \frac{1}{5}\)
\(y= ( \frac{3}{2})^3 \cdot \frac{2}{3^2}=(3 ^3 \cdot 2):(2^3 \cdot 3^2)=3:2^2= \frac{3}{4}\)
\(\frac{x}{y} \cdot 100\)%=\(33 \frac{1}{3}\)%
\(y= ( \frac{3}{2})^3 \cdot \frac{2}{3^2}=(3 ^3 \cdot 2):(2^3 \cdot 3^2)=3:2^2= \frac{3}{4}\)
\(\frac{x}{y} \cdot 100\)%=\(33 \frac{1}{3}\)%
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.