Dla jakich parametrów funkcja jest ciagla:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Dla jakich parametrów funkcja jest ciagla:

Post autor: Klasyczny »

\(f(x)= \begin{cases}2 ^{\frac{1}{x-1}} \ \ \ \ \ dla \ \ x<1\\
\sqrt[3]{x^2+a}\ \ dla\ x\ \ge\ \ 1 \end{cases}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Lim_{x\to 1^-}f(x)= \Lim_{x\to 1^-}2^{ \frac{1}{x-1} }=2^{- \infty }=0\)
\(f(1)= \sqrt[3]{1^2+a}=0\\a=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ