napisz rownanie stycznej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

napisz rownanie stycznej

Post autor: Klasyczny »

y=sin2x Xo=\(\frac{ \pi }{6}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(y'=2\cos 2x\)
\(y'(x_0)=2\cos \frac{2\pi}{6} =1\)
styczna ma więc równanie \(y=x+b\)
Punkt styczności to \(\left( \frac{\pi}{6} , \sin \frac{\pi}{3} \right)=\left( \frac{\pi}{6} , \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)\)
Styczna przechodzi przez punkt styczności zatem \(\frac{ \sqrt{3} }{2} =\frac{\pi}{6}+b\)
stąd \(b=\frac{ \sqrt{3} }{2} -\frac{\pi}{6}\)
ScreenHunter_1051.jpg
ScreenHunter_1051.jpg (19.64 KiB) Przejrzano 1125 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=\sin 2x\\
f'(x)=2\cos 2x\\
f(\frac{\pi}{6})=\sin \frac{\pi}{3}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
f'(\frac{\pi}{6})=2\cos\frac{\pi}{3}=1\\
y=(x-\frac{\pi}{6})+\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(f( \frac{π}{6} )= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(y'=2cos2x\)
\(f'( \frac{π}{6})=1\)
Równanie stycznej:
\(l: y- \frac{ \sqrt{3} }{2} =x- \frac{π}{6}\)\(\)\(\)\(\)
ODPOWIEDZ