Wyznacz asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Wyznacz asymptoty

Post autor: Klasyczny »

y=2x\(^2\)-lnx
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty

Post autor: radagast »

Klasyczny pisze:y=2x\(^2\)-lnx
\(y=2x^2-\ln x\)
\(D=R_+\)
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{y}{x} = \Lim_{x\to \infty } \frac{ 2x^2-\ln x }{x} = \infty\)
więc na ukośne, ani poziome nie ma szans.
\(\Lim_{x\to 0^+ } y = \Lim_{x\to 0^+ } 2x^2-\ln x = \infty\)
\(x=0\) jest asymptotą pionowa prawostonną.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=2x^2-ln x\\D_f=(0;+\infty)\\ \Lim_{x\to 0^+}(2x-lnx)=0-(- \infty )=+ \infty \\Asymptota\;pionowa\;jednostronna\;:\;x=0\)
Innych nie ma.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ