Rozwiązać nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Rozwiązać nierówność

Post autor: Klasyczny »

\(\frac{x^2-3x+1}{x^2-4}\)\(\ge\)\(\frac{x-1}{x-2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(D=\mathbb{R}\setminus\{-2,2\}\\
\frac{x^2-3x+1}{(x-2)(x+2)}-\frac{(x-1)(x+2)}{(x-2)(x+2)}\geq 0\\
\frac{x^2-3x+1-x^2-x+2}{(x-2)(x+2)}\geq 0\\
\frac{-4x+3}{(x-2)(x+2)}\geq 0\\
(-4x+3)(x-2)(x+2)\geq 0\\
x\in (-\infty, -2)\cup [\frac{3}{4},2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ