objętość graniastosłupa wyprowadzenie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekarliczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08

objętość graniastosłupa wyprowadzenie wzoru

Post autor: ekarliczek »

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość "a". Przekątne sąsiednich ścian bocznych poprowadzone z tego samego wierzchołka są prostopadłe. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:)
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

V = P podstawy * wysokość

P podst. = 6 pól trojk. równobocznych o kraw. a - wzór powinieneś-aś znać

H = a / sin alfa , gzie alfa to 45 stopni (90 st. na 2)

Jak tego nie czaisz to po prostu narysuj. Podziel podstawe przekątnymi. I narysuj tą przekątną ściny bocznej i drugą przekątną sąsiedniej ściany (tka żeby te przekątne wychodziły z 1 pkt.)
ekarliczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08

Post autor: ekarliczek »

Coś mi tu nie gra... Rysunek już mam oczywiście od początku, ale tu chodzi o kąt pomiędzy tymi przekątnymi. A przekątne tworzą trójkąt z najkrótszą przekątną podstawy i z tego co proponujesz to obliczę wysokość tego przekroju a tu chodzi o wysokość graniastosłupa
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

fakt, moj błąd. tą przek. o której piszesz z tw cosinusów (masz trojkąt 120 st. i 2x30st. potem wykorzystujesz trojkat prostokątny ten by obliczyc bok tego trojkata rownoramiennego, potem jego wys. a potem z trojkata prostokatnego o bokach a/2 i H graniastosłupa jako jego przyprostokątne i wysokosc tego trojkata ktora policzyles przed chwila jako przeciwprstk. liczysz to H. Koniec. jakby co to jutro moge to dokładniej rozpisać jak chcesz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tu jest dokładnie napisane
http://www.zadania.info/7709252
ODPOWIEDZ