Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: jonhio »

Wiadomo, że P(A \cap B') = P(B \cap A'), P(A \cap B) = P(A' \cap B') = 0,3. Oblicz P(A – B).
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P(A \setminus B)=P(A \cap B')\\P(A \cap B)=0,3\\P(A' \cap B')=0,3\\A' \cap B'=(A \cup B)'\\P(A \cup B)'=0,3 \Rightarrow P(A \cup B)=1-0,3=0,7\\P(A \cup B)=P(A \cap B')+P(A' \cap B)+P(A \cap B)\\0,7=2\cdot\ P(A \setminus B)+0,3\\2\cdot\ P(A \setminus B)=0,4\\P(A \setminus B)=0,2\)
ODPOWIEDZ