Zadania z ciagów i szeregow do przecwiczenia.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadania z ciagów i szeregow do przecwiczenia.

Post autor: bart_shiv »

Witam, przerabiając ciagi oraz szeregi natknałem sie na kilka zastanawiajacych mnie przykladów

a) \(\Lim_{x\to -\infty} \sqrt[n]{2^nn^2+3^n n}\)
w tym przykladzie korzystam z tw o trzech ciagach, i wychodzi mi 3?

b) \(\Lim_{x\to 0 }\frac{\sin 2x}{x}(sin x^{-1}) - 2sin(x^{-1})\)
tutaj mnoze licznik i mianownik \(* sin x\)? wychodzi granica = 0

c) \(\sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{n^2+ \pi n }{n^2+n^3 }\)
tutaj widze ze owy szereg jest zbiezny i zaczynam liczyc go jak zwykla granice, podejrzewam ze zle to robie

d)\(\sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{{(n!)}^n}{n^{2n}}\)
szereg harmoniczny?

bardzo prosilbym o pokierowanie mnie jak rozwiazac te przyklady:)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

d) kryterium Cauchy'ego: wówczas \(\sqrt[n]{a_n}=\frac{n!}{n^2} \to^{n \to \infty} \infty\). Wniosek?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

w a) z tego co widzę masz granicę w \(-\infty\).
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: bart_shiv »

w a) granica \(\infty\) juz poprawione :) wychodzi mi 3, nie jestem pewien czy ok?
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciagów i szeregow do przecwiczenia.

Post autor: bart_shiv »

a)3
b) 0
c) nie potrafie zrobic, wyciagam przed nawias i co dalej?
d)n=1 wiec \(\frac{n!}{n^2} =1?\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciagów i szeregow do przecwiczenia.

Post autor: radagast »

bart_shiv pisze:
c) \(\sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{n^2+ \pi n }{n^2+n^3 }\)
tutaj widze ze owy szereg jest zbiezny i zaczynam liczyc go jak zwykla granice, podejrzewam ze zle to robie
nie, on jest rozbieżny:
\(\frac{n^2+ \pi n }{n^2+n^3 }= \frac{1+ \frac{\pi}{n} }{1+n }> \frac{1}{n}\)
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: bart_shiv »

ok dziekuje juz rozumiem, przyrownuje do harmonicznego :) a jak wyglada sprawa z wynikiem przykladu d) wychodzi \(\frac{n!}{n^2}\)i teraz uzywam tutaj kryterium d'alamberta? czyli jakby dwa kryteria do 1 przykladu/
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

nie ,
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{a_n}= \Lim_{n\to \infty } \frac{n!}{n^2}= \infty >1\)
wniosek: szereg jest rozbieżny
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: bart_shiv »

ok teraz rozumiem dziekuje ;) jeszcze pytanie co do warunku koniecznego zbieznosci szeregu, kiedy go uzywac? nie za bardzo lapie kiedy ma zastosowanie (jak mam jakis bardzo skomplikowany przyklad? zaczynam od liczenia granicy? )bo ogolnie,
sin cos przewaznie uzywamy kryterium porownawcze
silnie do d alamberta
potegi itd cauchy'ego

z gory dzieki :P
bart_shiv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciagów i szeregow do przecwiczenia.

Post autor: bart_shiv »

\(\sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{{(n!)}^2}{n^{2n}}\)

przy takim szeregu rowniez stosuje cauchyego?
ODPOWIEDZ