Pole trapazu- tylko jedna para boków równoległych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majaa11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 11:31

Pole trapazu- tylko jedna para boków równoległych

Post autor: majaa11 »

Oblicz pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i dł ramion c,d
1) a= 44cm b= 16cm c=17cm d= 25cm odp. 450cm kadr.
2) a= 11cm b= 6cm c= 12cm d= 13cm odp. 102 cm kadr.

Proszę o pomoc, wytłumaczenie zadań. Dzięki z góry
majaa11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 11:31

Post autor: majaa11 »

może ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

\(\{x+y=a-b\\h^2+x^2=d^2\\h^2+y^2=c^2\)
Potem pole ze wzoru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ