pole figury

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewas92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 lis 2015, 11:22
Podziękowania: 56 razy

pole figury

Post autor: ewas92 »

Proszę o pomoc.
1.Z przeciwległych wierzchołków A i C kwadratu ABCD zatoczono okręgi o długości promienia równej długośći boku kwadratu. Oblicz pole zacieniowanej figury.
Załączniki
efacfa420ce5052d00a4a60c45923984.png
efacfa420ce5052d00a4a60c45923984.png (1.95 KiB) Przejrzano 1472 razy
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: pole figury

Post autor: heja »

Narysuj cały okrąg o promieniu długości kwadratu z pktu.A.Poprowadż przekątną BD.Zauważ,że pole wycinka koła ABD tj. \(\frac{1}{4}\)część całego koła.Oblicz pole \(\Delta ABD\)i odejmnij.Wten sposób uzyskasz połowę szukanego pola.Powodzenia.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P=2 \cdot ( \frac{1}{4}\pi \cdot 3^2- \frac{1}{2} \cdot 3 \cdot 3)=2 \cdot ( \frac{9\pi}{4}- \frac{9}{2})=4,5\pi-9=9(0,5\pi-1)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ