Rownanie trygonometryczne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sallatta
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 31 sty 2016, 13:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Rownanie trygonometryczne.

Post autor: Sallatta »

Wam, potrzebuje pomocy z równaniami trygonometrycznymi :
\(cosx+cos (x- \frac{ \pi }{4} )=0\)
Oraz \(sinx-sin ( \frac{ \pi }{3} -x)= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

lewa strona leci ze wzworów na sume cosinusów i różnice sinusow, dostepne są one w każdych tablicach lub internecie.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Można, ale nie trzeba.
można też tak:
\(\cos x+\cos (x- \frac{ \pi }{4} )=0 \So\\
\cos x=-cos (x- \frac{ \pi }{4} ) \So\\
\cos x=cos ( \frac{ 5\pi }{4}-x ) \So \\
x= \frac{ 5\pi }{4}-x+2k\pi \vee x= x-\frac{ 5\pi }{4}+2k\pi \So \\x= \frac{\pi}{8} +k\pi,\ k \in C\)

A drugie to już chyba trzeba tak jak Patryk napisał.
ODPOWIEDZ