Obliczenie pochodnej e^1/x

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Obliczenie pochodnej e^1/x

Post autor: Karol_2015 »

Witam, z tą pochodną mam nie lada problem:

\(f(x)=e^{\frac{1}{x}}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(f'(x) = e^{\frac{1}{x}} \cdot (\frac{1}{x})' = e^{\frac{1}{x}} \cdot (-x^{-2}) = - \frac{e^{\frac{1}{x}}}{x^2}\)
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Z jakiego to wzoru / zależności?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Liczysz pochodną funkcji złożonej...
\(e^{ \frac{1}{x} }=f(x)\\
f'(x)=( \frac{1}{x})' \cdot e^{ \frac{1}{x} }=- \frac{1}{x^2} \cdot e^{ \frac{1}{x} }=- \frac{e^{ \frac{1}{x} }}{x^2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(f'(x)=e^ \frac{1}{x} \cdot \frac{-1}{x^2}=- \frac{1}{x^2}e^ \frac{1}{x}\)
ODPOWIEDZ