pierwsze trywialne pytanie to jak powinienem zatytułować ten temat dla tekiego zadania:
Udowodnij, że jeżeli 1/a+1/b+1/c = 1/(a+b+c) to (a^3+b^3)(b^3+c^3)(c^3+a^3) = 0
jeśli chodzi o rozw. to wykorzystując nasz warunek doszedłem do czegoś takiego:
(a+b+c)^3 = a^3 + b^3 + c^3 - czy z tego już wynika coś takiego że np. a=-b ?? jak tak to prosze o wytłumaczenie albo jeszcze lepiej dowód (może z jakiejś nierówności?? w każdym razie coś pisemnie może )
i inne pytanie dotyczące działania forum; jak mam zadanko jeszcze z liczb pierwszych to robić nowy temat czy lepiej w 1 to pisać ale pomieszane zadania? dz za odp.
zad. konkursowe - równianie (udow., ze jeżeli.. itd.)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
-
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Równość początkową można przekształcić do postaci równoważnej
(Mnożymy przez wszystkie mianowniki, a potem odpowiednio grupujemy wyrazy)
\((a+b)(b+c)(c+a)=0\)
Z tej równości wynika już równość docelowa i wiele innych ciekawych, bo któraś z liczb musi być równa przeciwnej.
W równości \((a+b+c)^3-a^3-(b^3+c^3)=0\) możesz skorzystać z wzorów na różnicę i na sumę sześcianów.
wtedy da się wyłączyć (b+c) przed nawias i tak dalej...
escher
P.S. Jeśli chodzi o zadania konkursowe, to jest osobna część do tego. Zadania dotyczące różnych zagadnień pewnie będą łatwiej zauważalne w osobnych tematach.
(Mnożymy przez wszystkie mianowniki, a potem odpowiednio grupujemy wyrazy)
\((a+b)(b+c)(c+a)=0\)
Z tej równości wynika już równość docelowa i wiele innych ciekawych, bo któraś z liczb musi być równa przeciwnej.
W równości \((a+b+c)^3-a^3-(b^3+c^3)=0\) możesz skorzystać z wzorów na różnicę i na sumę sześcianów.
wtedy da się wyłączyć (b+c) przed nawias i tak dalej...
escher
P.S. Jeśli chodzi o zadania konkursowe, to jest osobna część do tego. Zadania dotyczące różnych zagadnień pewnie będą łatwiej zauważalne w osobnych tematach.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
hmmm.. próbowałem to jakoś pogrupować ale za nic nie mogłem tak powyłączać. Czy Ty przkeształciłeś równość początkową i pogrupowałeś, czu po prostu domyślając sie co ma wyjść napisałeśs sobie iloczyn tych 3 nawiasów, wymonożyłeś i spr. że to jest to samo co przekształcenie równości poczakowej? Interesuje mnie to, czy masz jakąś efektywną metode "grupowania"?
ad. P.S. konkursowe więc zadania mam umieszczać w kangur?? Ale to w ogóle nie są "kangurzaste" zadania .
ad. P.S. konkursowe więc zadania mam umieszczać w kangur?? Ale to w ogóle nie są "kangurzaste" zadania .
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 04 gru 2008, 18:52
- Lokalizacja: Sanok
-
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć: