nierówność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

nierówność

Post autor: Leeway1234 »

\(4\sqrt{x^4+3x^2-16}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

No chyba cos tu brakuje :)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Tak, bo generalnie to jest prawa strona nierówności i tą lewą wiem jak rozłożyć z wzorów skróconego mnożenia, ale nie wiem co z tą prawą ... :(

\(\frac{x+ \sqrt{x^2-1} }{x- \sqrt{x^2-1} } - \frac{x- \sqrt{x^2-1} }{x+ \sqrt{x^2-1} } \le 4\sqrt{x^4+3x^2-16}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Przede wszystkim musisz zalozyc ze jest ona \(\ge 0\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Wyszło mi , że \(x \in (- \infty ;-2] \cup [2;+ \infty )\), ale nie wiem jak obliczyć tą dziedzine..

bo powinnam chyba zrobić \(x^4+3x^2-16 \ge 0\)
i \(x(+ i - ) \sqrt{x^2-1} \neq 0\)

ale nie wiem jak tą dziedzine obliczyć ? :(
podstawić \(t=x^2\) bo wtedy jakaś dziwna \(\Delta\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(x^4 + 3x^2 - 16 \ge 0\)

\(t = x^2\)

\(t^2 + 3t -16 \ge 0\)

\(\Delta_{t} = 9 + 64 = 73\)
\(t_{1} = \frac{-3-\sqrt{73}}{2}\)
\(t_{2} = \frac{-3+\sqrt{73}}{2}\)

\(x_{1} = \sqrt{\frac{-3+\sqrt{73}}{2}}\)
\(x_{2} = -\sqrt{\frac{-3+\sqrt{73}}{2}}\)

\(x\in (-\infty; -\sqrt{\frac{-3+\sqrt{73}}{2}}]\cup [\sqrt{\frac{-3+\sqrt{73}}{2}}; \infty)\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

odp

Post autor: Leeway1234 »

dzieki :) .
ODPOWIEDZ