Oblicz.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz.

Post autor: Leeway1234 »

Prosze o pomoc. :)
Załączniki
screenshot 3.png
screenshot 3.png (13.18 KiB) Przejrzano 1496 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

To będzie szósty wyraz rozwinięcia potęgi dwumianu.
Współczynnik:
\({ 8\choose 5}= \frac{8!}{5!\cdot 3!}= \frac{6 \cdot 7 \cdot 8}{1 \cdot 2 \cdot 3}=56\)

Ten wyraz to:
\(56 \cdot ( \sqrt{x})^3 \cdot ( \frac{1}{ \sqrt{x} } )^5 =56 \cdot \frac{1}{( \sqrt{x})^2 }=56 \cdot \frac{1}{x}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ